donderdag 16 december 2021

December 2021


 Wijktijgerkrant December 2021

Volg je droom

Op 9 november was er een kinderfeestje in buurtcentrum Bario. Het was georganiseerd door 5 jongeren van Follow Your Dreams.-> droom
De Wijktijgers gingen kijken, meedoen en vragen stellen. Je kon spelletjes spelen, schminken, henna laten zetten en er was lekkers. 


Wij vroegen aan Albert, de coach van Follow Your Dreams waarom ze een feestje gaven. “Wij komen elke dinsdag en donderdag samen om een groep jonge mensen te helpen om te kiezen wat ze later willen worden,” vertelde Albert. “De jonge mensen die er nu waren wilden weten hoe het is om met kinderen te werken. Dus ze hebben een kinderfeestje gemaakt, om het te proberen. Misschien worden ze later juf of meester, of voetbalcoach.”

Een van de 5 jongeren die meedeed, Jesmin, vertelde dat ze het heel leuk vindt om met kinderen te werken: “Ik hou van kinderen.”  

We vroegen naar haar hobby’s: koken, henna zetten, shoppen en filmpjes maken met vriendinnen, zei ze. 


Advocaat 

Jesmin wil advocaat worden, vertelde ze: “Omdat ik graag mensen wil helpen die naar de gevangenis moeten terwijl ze onschuldig zijn. En ook omdat heel veel mensen niet weten wat de wetten zijn.” 

Jesmin wist eerst niet wat zij later wilde worden, maar de cursus Follow Your Dreams, die 3 maanden duurde, heeft Jesmin geholpen: “We hebben van elkaar geleerd.”  

En had ze nog een tip voor de Wijktijgers?

…vervolg van pagina 1, En had ze nog een tip voor de Wijktijgers?  “Luister naar je ouders,” zei Jesmin. “Daar ga je later heel blij van worden.”


Maatschappelijk werker

Bilal hebben we ook gevraagd waarom hij meedeed aan Follow Your Dreams. Zijn hobby’s zijn voetbal, tv kijken en gamen. 

Bilal wilde kijken waar zijn interesses liggen. Hij vond het moeilijk om een beroep te kiezen, daarom deed hij mee. Hij is veel met sport bezig. Op het kinderfeestje bij ons hielp Bilal met schminken.
“Dat was nog een hele klus’”, vertelt hij, “omdat kinderen niet stil konden zitten.”

Bilal weet het nog niet zeker, maar hij denkt nu dat hij maatschappelijk werker (iemand die mensen helpt)
wil worden. 

Het fijne van de cursus Follow Your Dreams vindt hij dat je elkaar inspireert. En hij kwam erachter dat er meer jongeren zijn die nog niet weten welk beroep ze willen.


Maatschappelijk werker

Bilal hebben we ook gevraagd waarom hij meedeed aan Follow Your Dreams. Zijn hobby’s zijn voetbal, tv kijken en gamen. 

Bilal wilde kijken waar zijn interesses liggen. Hij vond het moeilijk om een beroep te kiezen, daarom deed hij mee. Hij is veel met sport bezig. Op het kinderfeestje bij ons hielp Bilal met schminken.
“Dat was nog een hele klus’”, vertelt hij, “omdat kinderen niet stil konden zitten.”

Bilal weet het nog niet zeker, maar hij denkt nu dat hij maatschappelijk werker (iemand die mensen helpt)
wil worden. 

Het fijne van de cursus Follow Your Dreams vindt hij dat je elkaar inspireert. En hij kwam erachter dat er meer jongeren zijn die nog niet weten welk beroep ze willen.













Blij

Jesmin en Bilal hebben dit in elk geval geleerd: je moet altijd je dromen najagen en iets kiezen waar je blij van wordt. “Geef de hoop nooit op”, zeiden ze,
“je kan het altijd bereiken.” 



De woordzoeker



Wijkagent Noelle:

“We willen een veilige buurt voor iedereen” 

De Wijktijgers hadden samen vragen gemaakt voor onze wijkagent Noelle. Huseyin is speciaal naar buurtcentrum Bario gekomen om die vragen aan haar te stellen. Het belangrijkste dat wijkagent Noelle doet is ervoor zorgen dat de buurt veilig is voor iedereen, zei ze. Hoe doet ze dat? “Goed zichtbaar zijn en veel praten met mensen. Dat is de beste manier om de wijk veilig te houden.” 


Samen met 7 andere wijkagenten zorgt Noelle ervoor dat de Schilderswijk en Transvaal-Noord (die vallen onder het politiebureau Heemstraat) veilig is. Er wonen hier heel veel verschillende mensen, vertelt Noelle: “Er zijn meer dan 220 nationaliteiten. Het is een grote mengeling van culturen: Hindoestanen, Turken, Marokkanen, Surinamers ... noem maar op. Je kan het hier een ‘postzegel op de wereld’ noemen.” 


Vertrouwen

Een wijkagent moet zich veel in de wijk laten zien. Dan gaan de mensen je vertrouwen, vertelt Noelle: “Dan komen mensen het ook aan je vertellen of iets melden, als er iets aan de hand is.” 

Bij problemen moet de wijkagent optreden, hulp verlenen of een bekeuring geven. 


Pistool

Zoals alle agenten heeft Noelle handboeien, een kogelvrij vest, pepperspray, de wapenstok en een pistool. Heeft ze haar pistool wel eens moeten gebruiken? “Gelukkig niet”, zegt ze, “want wij willen ons wapen helemaal niet gebruiken. Onze mond is eigenlijk het belangrijkste wapen. Want met praten willen we de dingen oplossen. Ik heb mijn pistool wel    eens een keer moeten richten, maar gelukkig nooit hoeven schieten.” 




Bang voor een spin

Is ze wel eens bang als ze aan het werk is? 

“Nee, niet echt bang”, vertelt Noelle. “Maar soms voel ik me niet op mijn gemak. In een situatie waarin het zomaar uit de hand kan lopen als ik iets verkeerds zeg. Maar dan kan ik er altijd andere agenten bijhalen. Alle agenten letten heel goed op elkaar. Maar soms moet je niet willen weten wat er allemaal gebeurt, hoor. Weet je waar ik wel bang voor ben?” zegt ze lachend: “Voor een spin.”


Lekker naar buiten

Waarom wilde Noelle wijkagent worden? “Ik hou van spanning”, vertelt ze. “In mijn werk is geen dag hetzelfde. Mij moet je niet achter een computer zetten. Ik wil lekker naar buiten.” 

En wanneer is ze tevreden? “Als jullie je veilig voelen. Dan heb ik mijn doel bereikt.” 














de tuin bij het speelveld Beijersveld

Dakwater voor de tuin en Simba de regenworm

Bij het speelveld Beijersveld denken ze hard na over een nieuwe tuin.  Maar er is een probleem: voor een tuin heb je water nodig. Waar haal je dat vandaan? 


Op 30 november waren de Wijktijgers Teodor, Aya en Yara uitgenodigd door Zairah Khan, de bedenker van deze tuin. Zij is een soort ‘tuinontwerper-plus’:
“Ik ontwerp tuinen voor het stadsleven. Samen met de buurtbewoners bouwen we deze tuin. Voor een betere leefomgeving.” 

We staan in de tuin. Het regent een beetje. Zairah wijst naar het natte grasveld: “Nu zit er veel water in grond, maar in de zomer is de grond snel droog. Het gras is dan geel en uitgedroogd.” Door de klimaatveranderingen,” vertelt Zairah, “krijgen we nu vaak heel veel regen in een half uur. Dat water verdampt weer snel uit de grond. De planten hebben daar niet veel aan.

We hebben dus een probleem in de stad. We moeten ervoor zorgen dat de grond langer vochtig blijft.”

Hoe? 

“Kijk, we staan naast een groot gebouw met een heel groot dak. Nu stroomt het regenwater van het dak gewoon weg in de riool. Jammer, want dan is het weg. Daar hebben de planten niet veel aan. We kunnen het regenwater ook naar onze tuin leiden. De grond van de tuin werkt net als een grote spons. Het zuigt water op en houdt het vast voor de planten in de zomer.”



Kuil graven

Hoe weet Zairah dat de bodem dit grondwater kan vasthouden?

“Kom,” zegt Zairah, “we gaan het onderzoeken.” Ze lacht ons toe terwijl zij en vrijwilliger Jytte  (hobby: tuinieren) ons het gereedschap voor het onderzoek geeft: emmer, meetlat, stopwatch, een schop om een kuil te graven en een notitieblok. We gaan kijken of deze grond ook de juist soort sponsgrond is.

Voor het onderzoek graven Tedor en Yara een gat van 30 cm diep. Aya haalt een emmer water. Tedor zet een meetlint in de kuil, Aya gooit het water in de kuil, tot aan de rand. Teodor meet: 30 cm water. 

Zairah start haar stopwatch: “We wachten 5 minuten en meten dan hoeveel het water is weggezakt.”

Terwijl we wachten zien we een regenworm. We noemen de worm Simba. Ons nieuwe tuindier, Simba is een goed teken voor de tuin, vertelt Zairah: “Wormen eten bladeren en geven de grond weer belangrijke voedingsstoffen voor de planten en bomen.”

In de tussentijd is het water nauwelijks gezakt.

Zairah: “Dit betekent dat er veel water in de grond staat,     maar ook dat de grond samengeperst              is. Dan is er niet veel ruimte                      voor water.”





Kunnen jullie deze grond nu niet meer gebruiken als water-opslag-spons?

“Ja,” zegt Zairah “we kunnen er wel iets aan doen. Ik zal de gemeente vragen of ze deze grond los wil maken met een graafmachine. Dan zal de grond beter werken als een spons. En Simba en de andere regenwormen zullen daar ook blij van worden.”

Wordt vervolgd in mei









Het Wintervakantie programma 

Bario 2021 staat voor je klaar in Bario. oliebollen bingo, techniek, gourmet, knutselen, disco en nog veel meer.
Kom snel en schrijf je in!



Wijktijgers Blog

Volg ons op het internet www.wpb-bario-denhaag.blogspot.com

Doe mee met de Wijktijgers

Buğlem, Aya, Emirhan, Huseyin, Yara, Kevser, Amin, Chrisheena, Teodor, Alja zijn kinderen uit de buurt Transvaal en komen elke dinsdag als Wijktijgers van 15.15-16.45 uur in Centrum Bario, Kockstraat 175, Den Haag Transvaal  bij elkaar om het nieuws dat ons bezighoudt      in de media te zetten.
Wil je meedoen?
Kom maar eens langs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten