Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, ‘krantje’. Je zou ook kunnen zeggen dat het juist lief, aardig, vriendelijk klinkt. Het woord ‘krant’ is veel serieuzer, maar misschien ook een beetje streng, iets te streng.
Hoe het ook zij, de Wijktijgers zijn een krantje aan het maken. Ze doen wat journalisten behoren te doen op papier, televisie, websites, Twitter, YouTube, Podcasts - noem maar op.Een papieren krant(je) is niet iets van vroeger, maar bestaat nog volop, en overal om ons heen.
Heel lang geleden had je ze al, krantjes. Toen heette een krantje een ‘pamflet’. In de Gouden Eeuw bestond dat al. Pamfletten waren ‘blaadjes’ waarin het nieuws werd verteld aan de mensen. Die hingen dan bijvoorbeeld met een spijker aan een boom. Zodat iedereen in het dorp het nieuws – over het laatste grote feest van koning ofzo - kon lezen.
<--Weeckelijcke Courante van Europa van zo'n 360 jaar geleden (1656)
Wij gaan ook aan de gang met het nieuws - en met alles wat in een krantje past. Daar zijn we wel even mee bezig, dus ik zou zeggen: laat ons maar even begaan.
We fristen alles weer even op, op de dag dat wij, de Wijktijgers na een lange zomervakantie weer bij elkaar waren. Die 5 W’s en de H – de basis voor elke journalist – ‘zitten er weer goed in’.
- Wie: de Wijktijgers – een hoop nieuwe! Dat vinden we leuk. Naast meester Koert, Omer, Raheema, Sehmuz, Berkay en juf Bernadette waren er Aya, Aroosh, Yara en Usman – 4 nieuwe Wijktijgers dus. We misten er overigens ook twee: waar waren toch Hasan en Huseyin?
- Wat: de eerste Wijktijgers-bijeenkomst na de zomervakantie.
- Wanneer: op 7 september 2021
- Waar: in buurtcentrum Bario in Transvaal, Den Haag.
- Waarom: omdat het leuk is (samen), en ook leerzaam.
- Hoe: We zaten met z’n allen aan een grote tafel.
O ja, en we misten trouwens ook juf Majda. Zij had zich afgemeld, ze kon er - helaas - niet bij zijn.
Nou, ik schreef het al: we zijn dus een krantje aan het maken. Daar gaan jullie meer van horen.
(Tot) later!
Juf Bernadette