Een speciale uitgave
Wereldwijde pandemie
Twee jaar corona
π΅ Januari 2020:
Eerste signalen van corona, in China.
π΅ Februari 2020: Eerste besmetting met dit virus in Nederland.
π΅ Maart 2020: Nederland stopt met handen schudden. Oproep tot thuiswerken. De scholen gaan dicht
1.5 meter afstand. Controle op massa’s mensen met drones op het strand. Omdat er weinig verkeer is, wordt de lucht gezonder en mensen horen de natuur (vogels). Verzorgingshuizen gaan op slot.
π΅April 2020: Op scholen gaan over naar online lessen. Kinderen halen lespakketten op. Juffen en meesters bellen hun leerlingen. Er komt noodopvang voor kinderen met ouders met een essentieel beroep. Op tv zien we steeds weer die ziekenhuizen waar ze hun best doen doodzieke mensen door corona toch beter te maken.
π΅Mei 2020: Bedrijven die dicht moeten, krijgen geld van de regering.
πJuni 2020: Versoepeling corona-maatregelen. Scholen gaan weer open. Ouders mogen de school niet in. Geen knuffels voor de juffen en meesters.
π΅Juli 2020: Een ‘anderhalve meter zomer’
π΅Augustus 2020: “Wij zijn klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons” zegt iedereen.
π΅September 2020: Toch aangescherpte maatregelen nodig.
π΅Oktober 2020: Tweede Corona-golf en gedeeltelijke lockdown
Scholen kunnen dichtgaan.
π΅November 2020: Verzwaring en verlenging van de gedeeltelijke lockdown
π΅December 2020: Lockdown tijdens feestdagen. Een mutatie van het virus (de Delta-variant) duikt op in het Verenigd Koninkrijk.
π΅Januari 2021: Invoering avondklok en start vaccinatie.
π΅Februari 2021: Verlenging lockdown.
π΅Maart 2021: Oplopende besmettingen, derde corona-golf.
π΅April 2021: De maand van het volhouden en eerste stap openingsplan.
πMei 2021: De besmettingen lopen terug, einde lockdown in zicht.
πJuni 2021: De samenleving gaat weer open.
π΅Juli 2021: Nu de samenleving weer meer open is, stijgen de besmettingen snel. Er is weer een nieuwe mutatie van het virus: de omikron-variant.
Gelukkig wordt iedereen daar minder ziek van.
π΅Augustus 2021: Geen aanvullende maatregelen. Hoger onderwijs weer open.
π΅September 2021: Aantal besmettingen blijft toch dalen, loslaten verplichte 1,5 meter maatregel.
π΅December 2021: Veel ziekte-uitval overal. De scholen gaan net voor Kerst dicht, het kerstfeest op school gaat niet door.
π΅Januari 2022: Piek: het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus is heel hoog. Maar het aantal mensen in het ziekenhuis en het aantal mensen dat dood gaat door corona blijft dalen.
πFebruari 2022: op 25 februari: wordt de laatste stap gezet voor het opheffen van de corona-maatregelen.
De samenleving is weer helemaal open!
De wijktijgers voor het kunstwerk
“gezond 2022” gemaakt door de kinderen uit de buurt.
Saai, saai, saai ... Dit is het meest uitgesproken woord van de Wijktijgers als ze terugdenken aan corona en alle gevolgen die de pandemie had. Binnen zitten, geen vrienden zien, onderwijs achter een beeldscherm, niet meer shoppen, geen dagjes uit. De Wijktijgers spreken zich uit in deze uitgave van de Wijktijger-krant die helemaal gewijd is aan (exit) corona.
Hoe zullen de Wijktijgers spreken over de corona-tijd in Nederland als ze 50 jaar ouder zijn, in 2070? Een tijdmachine terugblik.πΎ
Melek, Teodor en Amin komen elkaar tegen in 2070 π©ππ©πΏππ¨π»π
“ik kon de meester nooit horen”, lacht Amin, “hij had een mondkapje op en ik kon echt niet verstaan wat hij zei.”
“Ja, het was een hele rare tijd, ” glimlacht Melek , “en saaie tijd. Ik weet nog, ik was net klaar met badje 3, zwemlessen, en ik mocht naar het grote zwembad. Ik was zo blij, en
toen ging het zwembad dicht. Corona. Toen
het zwembad weer open ging, was ik
vergeten hoe ik moest zwemmen.”
Avondklok
Teodor: “Ik ging ook naar zwemles, het was zo gek, de tijden van alles veranderde. Zwemles, avondklok, school, geen school. Mijn vader bracht mij ergens naar toe, en mijn moeder kwam mij weer ophalen, maar op het verkeerde moment, dat weet ik nog goed.”
Even is er stilte terwijl de drie terugdenken naar hun jeugd. “Ik kon mijn vader weer zien naar een lange tijd” zegt Amin, “Ik was blij dat de eerste lockdown over was.”
Museum dicht
“Ja, dat was in de zomer 2020”, voegt Teodor toe, “Ik was toen ook zo blij, want ik kon naar mijn favoriete museum, Naturalis. Maanden daarvoor zou ik met mijn moeder gaan, ik had me zo verheugd, maar het was in één keer dicht. Ik weet nog dat ik erg boos was (en verdrietig). We moesten lang wachten, wachten voor alles. Maar toen mochten we weer!”
“Weten jullie nog wat jullie deden?”, vraagt Amin, “Ik bedoel de school was dicht, en wij zaten thuis”.
“Zeker”, zegt Melek “Er was niet veel te doen. Ik maakten thuis mijn schoolwerk, dat deed ik snel. Ik ging dan naar buiten om te spelen. Ik kwam soms een vriendinnetje tegen om mee te spelen, dat was leuk.”
“Ik had het soms ook leuk want ik kon op mijn telefoon spelletjes spelen”, zegt Amin.
Mobiele telefoon
Ze lachen met z’n drieΓ«n, aan het idee, mobiele telefoons, spelletjes, echt iets van die tijd.
“Dino”, roept Teodor, “Ha ik weet het nog als gisteren, je moest een dino als huisdier trainen, en we gingen met mijn vrienden chatten over het spel. Het was zo leuk, en ook weer niet, want we konden elkaar niet echt zien. Met de kerst hadden we onze inkopen net op tijd gedaan, de avondklok kwam snel.
Als het nog een keer gebeurt geef ik de jeugd een tip: blijf kalm.”
De woordzoeker.
“Twee jaar geleden begon corona in een dierenwinkel in China. Waarschijnlijk komt het van een vleermuis”
Chrishena:
Toen corona kwam, was het thuis saai. Alle winkels gingen dicht en de volwassen mensen moesten mondkapjes op doen. Groep 6,7 en 8 moesten dat ook doen.
Thuis verveelde ik me, omdat ik niet buiten mocht spelen, en niet naar mijn neef mocht gaan.
Thuisonderwijs vond ik echt niet leuk, omdat we altijd heel vroeg wakker moesten worden, eten pakken en dan naar de tafel, gelijk op Zoom.
Zoom was ook wel een beetje leuk, we konden zo gelukkig wel onze vrienden zien. Leren ging toch wel goed op Zoom. Het was leuk omdat de juf ook een beetje grappig deed.
Vriendinnen in de corona-tijd niet zien betekende dat ik niet kon spelen, zoals voetballen, schommelen en tikkertje doen. Dus ging ik dat doen met mijn broertje en zusje.
Niemand in de familie is ziek geworden. Mijn familie heeft een prik gehad, ik ook. Ik voelde er niets van.
Aya:
Het corona-tijdperk was saai. Dagen werden jaren. Testen was wel makkelijk. De noodopvang was druk. Soms was het daar ook stiller, dan vond ik het saai.
Een testkit.
Buglem:
Zo is het begonnen: een Chinees mens at een vleermuis, daarna aten de mensen andere dieren. Ze eten daar ook vleemuizensoep. Dat is heel vies. Omdat een Chinees ging reizen, is het verder gegaan, de hele wereld in.
Een mondkapje dragen is niet leuk.
Mark Rutte ging te ver. Door hem konden we niet meer gaan reizen. Iedereen moest het niet steeds met hem eens zijn.
Ik vond thuisonderwijs wel leuk.
“Mark Rutte heeft al die regels gedaan. En die waren niet leuk. Waarom moesten we eigenlijk naar hem luisteren?”
Aya:
Ik vond het niet leuk dat we niet naar school konden, want ik vind school leuk. En ik was thuis het enige kind dat niet positief van corona was, dus kon met niemand spelen!! Om 7 uur moest ik wakker worden, voor school thuis! Ik vond het ook niet leuk dat ik niet naar winkels kon gaan.
Mijn hele familie heeft een prik gekregen. Ik vind het raar dat de stokjes in hun neus bij kinderen niet diep gaan, en bij volwassenen wel. Toen ik in quarantaine moest, ging ik niet naar school. Ik kreeg op mijn rapport voor rekenen een 3.πͺ
Melek:
Het was een saaie tijd. Vooral toen we geen kerstfeest hadden op school. In de avond moesten we ook snel naar huis, de winkels waren dicht. We mochten geen knuffels geven aan onze juf. Als er nog een keer corona komt, wees voorzichtig. Je moet goed je handen wassen. Blijf rustig. En je kan van oud speelgoed nieuwe dingen maken. Dat is leuk.
Teodor
In de quarantaine moet je niet stressen, Ik was toen heel calm. Ik weet nog, dat ik corona had. Ik was heel kalm. Ik voelde me slecht, met hoofdpijn. De tweede dag was ik nog ziek, maar dat boeide me niet.
Dus, hier is de tip: blijf kalm.
Amin:
Geniet van het leven terwijl je thuisonderwijs krijgt.
Yara:
Het was niet leuk, we moesten thuisblijven, We moesten onze boeken en opdrachten van school ophalen. De juf belde ons op, en we gingen praten over het huiswerk.
Soms was het leuk, want ik kon thuis gek dansen. Onze opa en oma zijn bijna dood gegaan aan corona.
Waren er ook leuke kanten aan Corona?
“Ja. Ik wilde mijn nep-vriendje niet zien. Omdat we niet naar school konden, gebeurde dat gelukkig ook niet.”
“Jaaaaaa! We konden uitslapen”
www.wijktijgers.nl
www.wpb-bario-denhaag.blogspot.com
Doe mee met de Wijktijgers BuΔlem, Aya, Duru, Chrishena, Yara, Amin, Teodor en Melek Wij zijn kinderen uit de buurt Transvaal en komen elke dinsdag als Wijktijgers van 15.15-16.45 uur in Centrum Bario, Kockstraat 175, Den Haag Transvaal bij elkaar om het nieuws dat ons bezighoudt in de media te zetten. Wil je meedoen? Kom maar eens langs.